Michie Maarschalkerweerd | “Als je publiek hoort lachen dat is het mooiste”

In Juli 2015 liep ik een repetitie avond binnen om schermen te lenen voor de musical voor onze zoon Joep. “T’is  net wat voor jou, we komen iemand tekort, een rol op je lijf geschreven” kreeg ik me toegeworkpen. De dag erop lag er al een boekje in de bus van het stuk ‘Plastic Leugens‘ en bij het lezen van mijn rol als Bernadien uit de Achterhoek was ik gelijk enthousiast.

Met een beetje zenuwen of ik het wel kon iedere woensdag mee gaan repeteren. De saamhorigheid, en plezier van de groep heeft mij helemaal vastgegrepen. Het is zo bijzonder dat je alleen niets kunt maar echt leunt op elkaar maar ook vooral elkaar steunt. Ik was echt verbaast over het niveau van deze groep, zo ingespeeld op elkaar. Ze hebben me gesteund en ik ben zo dankbaar dat ik hier een klein onderdeel van mag zijn. De repetities zijn vaak hilarische avonden, maar onze regisseurs moeten soms ook wel zorgen dat we de focus goed hebben. Zo knap dat zij overzicht houden. Oja, en we komen niets tekort want iedereen neemt wat mee, waardoor het af en toe wel op een buffet lijkt.

In Oktober 2016 was ik de trage en onzekere Johanna in ‘Moordweekend ‘, wat hebben we toen gelachen met de repetities, allemaal in de lotushouding en Amsterdams accenten van Janne en Annelies.

2017 was een druk jaar met eerst de familievoorstelling , ‘De Circuskoning‘, ik als de strenge juffrouw Miep, en dat is anders spelen met al die kinderen. Maar zo leuk, mooi om te zien dat zaal Ambianz dan zich openstelt voor deze dag, helemaal kosteloos! Jorg als clown, tjonge en met zijn nep bloem met water in mijn gezicht, haha … heerlijke humor.

Helaas is ons zeer gewaardeerd lid, Toos toen overleden, heel triest. De manier hoe zij de club was en dit beleefde, en haar rollen heeft neergezet …prachtig. Op oefenavonden hebben we ’t nog regelmatig over haar komische momenten. 

Daarna de voorstelling ‘Een rits te ver‘, waar ik als Maya Hak met glitter en glamour het podium op en af tegen meneer Vermeulen mocht ingaan. Wat een druk stuk, waar de scene achteruit iets heel bijzonders was. Wat hebben we dat veel geoefend. Mijn haren die Marloes, van de Flying Scizzors  voor alle voorstellingen prachtig opgestoken had. Dat was echt een toptijd. 100 jaar Excelsior was prachtig, daar hebben we als club veel tijd in gestoken, alles van de zolder af, uitzoeken, affiches bij boekjes zoeken, oude spullen tentoonstellen. Inmiddels is alles weer uitgezocht, opgeruimd en zelfs door de heemkunde gedigitaliseerd.

In 2018, was ik Klaziena in Malle Fratsen, mooi met accent, zo grappig met Menno en Annelies als zus en buurvrouw, ik in paniek op het toneel … grenzen verleggen dat is bij toneel wel vereist. In Februari 2019 de familievoorstelling : ‘Oma’s aan de macht ‘, waar ik als Oma Secretia met hoge stem iedereen irriteerde. Samen met Janne en Annelies de gemene oma’s vormde en een heuse omarap ten gehore bracht

In Oktober gelijk door met ‘Actie op de redactie‘, waar ik als Patty Paay nogal aanwezig was. De heuse lift en Albert als figurant, mooi om te zien wat we als groep bedenken.  Briljant was het duet met Jorg, uit volle borst en gruwelijk vals (hopelijk kost ons dat geen bezoekers.)

Inmiddels zijn we druk met het zoeken naar weer een nieuw stuk…dus aftellen. Bij de club zet ik me mede in om te zorgen dat door de hulp van diverse bouwbedrijven uit Zeeland (De Klijn, De Bruin, en GV bouw) het decor zo snel mogelijk geplaatst wordt na de zomervakantie op de Heische Tip. Dit vind altijd zo gezellig, iedereen van de club, ons gezin is betrokken en zelfs vrienden komen helpen. Dat komt denk ik doordat iedereen ziet, dat wij met deze club zo veel plezier hebben.

Doordat we regelmatig bij toneel gevraagd worden om ergens iets op te fleuren als persoon, ging ik vaak met Annelies. Wij hebben samen een hilarische klik en hebben zo veel plezier. Daarom gaan we vaak op pad, als De Die Sfeermakers . Mooi om te merken dat veel clubs in Zeeland ons weten te vinden. We doen het vooral omdat we vinden dat er meer gelachen moet worden in het leven. En schik hebben we!

In het dagelijks leven ben ik moeder van Joep (17 ) en Jelle (15), en getrouwd met Paul. Wandelen met onze hond Dirk in de Maashorst is mijn andere hobby. Al bijna 9 jaar ben ik werkzaam als belevingsgerichte huishoudelijke hulp bij Brabant Zorg. Fijn bij mensen thuis, waar ik een mooie band mee heb opgebouwd. Sinds Oktober 2019 werk ik als kok bij Herbergier de Maashorst met veel plezier en bewondering voor mijn collega’s, een bijzondere plek. We wonen graag in Zeeland en ik ben trots op onze club, vooral de avonden in ‘D’n Biecht’ na de voorstellingen. Al die mensen om onze club heen, mijn kapper Marloes, Truus die alles kan en er altijd is voor ons, Luuk die ons met het geluid helpt, al die bedrijven die ons blijven steunen, Martijn met al zijn ideeën en prachtige beelden, Monique die al jaren ons geweldig helpt als regisseur, mijn broers met partner, ons mam en Peter, en schoonmoeder die altijd trouw komen kijken, Wat is het heerlijk als je moeder ergens boven uitlacht en achter de schermen ze al hoort! Leukste als mijn nichtje en neven komen naar de familievoorstelling, kan ik echt van genieten .

De spanning is best wel een dingetje, mijn tekst die ik regelmatig vergeet, dingen die ik verwissel… maar weten dat we ’t samen oplossen en er zoveel plezier aan beleven. Als je publiek hoort lachen dat is het mooiste, dus kom snel een keer kijken. Het is echt de moeite waard!