Kennismaking met een 100-jarige en ‘Malle fratsen’

Geschreven door Truus van der Loop | Het is ijzig koud als ik op de derde woensdag van februari op de Heische Tip uit mijn auto stap. Weggedoken in mijn jas en toch wel een beetje gespannen loop ik richting de zaal. Na binnenkomst komt de warmte van de kachel en de warmte van de mensen die er al aanwezig zijn me tegemoet. Hier in deze grote lege zaal zitten leden van de 100-jarig club vol spanning te wachten wie er allemaal in zijn gegaan om lid te worden van hun gezellig club. Maar liefst 5 nieuwe leden zijn gekomen naar de eerste repetitieavond van Toneelvereniging Excelsior. Ik voel me al meteen thuis.

De afgelopen maanden zijn de regisseurs Martijn en Monique druk bezig geweest met het lezen van diverse toneelstukken en iedereen is dan ook vol spanning welk stuk ze gekozen hebben. Het is ‘Malle fratsen’ geworden, geschreven door Nico Torrenga. De nieuwelingen mogen beginnen met het voorlezen van het toneelstuk en de doorbakken toneelspelers mogen luisteren en naderhand raden welke rol de regisseurs voor hen bedacht hebben. Iedereen luister naar het verhaal en bedenkt de typetjes die door het lezen van het stuk naar voren komen. Welke rol iedereen uiteindelijk gaat krijgen van de regisseurs is dan ook niet echt een verrassing want ieder ziet zich tijdens het lezen al in een rol zitten. De titel spreekt voor zich “Malle fratsen’ is een stuk met veel komische versprekingen en typische figuren.

De geboorte van een nieuw toneelstuk voor de 100-jarig toneelclub Excelsior ligt in de wieg en kan nu uit gaan groeien naar een volwassen stuk.

Dit gebeurd al meteen in de repetitie die de week later volgt. De rollen zijn gezet en het tekstboekje is in kleine stukjes verdeeld door de regisseurs. Na een opwarming van de regisseurs om de (lach)spieren op te warmen maar ook vooral om een eenheid te worden zijn al zeer vermakelijk dus het repeteren kan beginnen. De eerste scene gaat van start. De woorden die in het tekstboekje staan moeten omgezet worden naar beelden. Dit is heel wat anders dan het oplezen van de zinnen, het moet een dialoog worden. Denkbeeldige karakters, accenten en handelingen moeten een natuurlijke vorm gaan krijgen. Dit is lastig want de rol moet eerst gekneed en uitgeprobeerd worden. Ik kijk mijn ogen uit als ik zie hoe dit gebeurd. In een tijdsbestek van 20 minuten vliegen er zoveel accenten en typetjes over het podium heen dat ik hier alleen maar bewondering voor kan hebben, een mooi spel om te zien als leek hoe zo’n typetje uit het tekstboekje tot leven komt. Het zijn ervaren spelers die hier op het podium staan dat kun je zien. Veel moet er in de komende weken door de leden ingestuurd en uitgeprobeerd worden maar dat het een goed stuk gaat worden dat staat boven aan als je ziet hoeveel passie er gelegd wordt in het creëren van de toneelrollen. Benieuwd naar de vorderingen van ‘Malle fratsen’? Blijf ons volgen in het volgende Rookelijzer en via de digitale snelweg.

Hou deze data alvast vrij: 12, 13,19 en 20 oktober.