Het Pleintje (2005)

Auteur:  Carlo Goldoni | Verhaal: Het verhaal speelt zich af op een plein in Italië, tijdens het carnaval van Venetië. De karakteristieke bewoners en de gewoontes van deze tijd zorgen voor veel vuurwerk. Een heer van hogere klasse op bezoek zorgt voor veel commotie. De veelal arme bewoners van dit pleintje laten zien hoe men in die tijd omging met jaloezie, liefde en vriendschap. Gasparina, die onder de hoede van haar oom aan het pleintje woont, trekt de aandacht en is zelf gecharmeerd van een ridder (uit Napels afkomstig) die in de plaatselijke herberg, ook aan het pleintje gelegen, zijn intrek heeft genomen.

Deze ridder wordt betrokken bij wat er zoal op het pleintje omgaat en bij de romance van Lucietta en haar toekomstige echtgenoot Anzoletto, en van Genese en Zorzetto, die nog twee jaar moeten wachten met trouwen omdat Genese te jong is. Dan zijn er nog de moeders van Lucietta en Genese; allebei weduwe en allebei er op uit om weer te trouwen zodra ze hun dochters hebben uitgehuwelijkt.

Misverstanden leiden tot gebekvecht waarop ridder Astolfi iedereen met elkaar verzoent door een bruiloftsmaal voor Lucietta en Anzoletto aan te bieden in de herberg. Er wordt veel gegeten, gedronken en gedanst. Maar daarna komt er weer ruzie en heel even lijkt het huwelijk van Lucietta en Anzoletto niet door te gaan. Inmiddels is de ridder erin geslaagd om Gasparina het hof te maken en van haar oom toestemming te krijgen om haar te trouwen. Weer nodigt de ridder iedereen uit om feest te vieren. Precies op tijd arriveert Lucietta’s peetvader om getuige te zijn bij haar huwelijk.

Regie: Marianne van de Wetering | Spelers: Tinus, Toos, Damian, Jorg, Nanda, Koos, Arno, Marieke, Emy, Jolanda en Mark | Data: Onbekend | Locatie: Zaal de Heische Tip

>>>> Klik hier voor de foto’s.   <<<<<